Dýňový sirup do kávy

Dýňový sirup do kávy

Na domácí dýňový sirup budete potřebovat:

- jednu menší nebo polovinu dýně Hokkadio

- 300g cukru

- 600 ml vody

- dýňové koření: hřebíček, skořice, muškátový oříšek, zázvor a třeba ještě badyán kardamon, pepř, vanilkový lusk či kůru z pomeranče

 

Nejprve potřebujete vytvořit dýňové pýre. To připravíte tak, že dýni rozkrojíte, vydlabete semínka, nakrájíte na měsíčky, odstraníte slupku a dáte

péct do předehřaté trouby na 200°C. Dýni pečete rozloženou na plechu pokrytém pečícím papírem dokud nezměkne. Upečenou dýni nechejte vychladnout a pak ji rozmixujte na pyré.

 

Dále si připravte kořenový sirup. Do hrnce nalijte vodu a přisypte cukr i koření. Na mírném plameni nechte cukr ve vodě rozpustit. Pak přidejte dýňové pyré a dohromady vařte ještě zhruba 20 minut dokud směs nezačne houstnout.

 

Uzavřenou směs nyní přeceďte přes plátýnko, aby protekl jen čirý sirup. Pokud však chete více originální dýňové latté, tak směs neceďte, jen vytáhněte pryč kousky koření a dýňovou omáčku nalijte do uzavíratelné sklenice. Omáčku či sirup pak skladujte v chladu a spotřebujte zhruba do měsíce.